De 33e Amgen Bredase Singelloop [ Door: Rene van Zee]

De Amgen Bredase Singelloop is een van de oudste lopen van Nederland. Dit jaar was de organisatie toe aan de 33e editie. De organisatie verwachtte meer dan18500 deelnemers aan de start en die waren er ook daadwerkelijk. De Bredase binnenstad vormt het decor van deze aantrekkelijke loop, die 80000 toeschouwers trok. Het programma van deze schitterende loop begint om 9.00 uur en duurt tot 18.00uur. Een geweldige opgave voor de organisatie met 550 vrijwilligers.

De halve marathon was ook vandaag weer het hoogtepunt, maar er was ook een 5- en 10km-loop,een businessloop ,kinderloop en tenslotte de familieloop. In 2016 kreeg de organisatie het 5-sterren European Athletics Quality Road Race kwaliteitslabel. Nu gaat men trachten de Bronzen Label van de IAAF (Internationale Atletiek Federatie) te verkrijgen, ,maar daar zijn een aantal voorwaarden aan verbonden. Dit heeft o.a te maken met het samenstellen van het deelnemersveld, een technical Meeting en verplichte dopingcontroles. De 33e editie werd zondag. door de IAAF beoordeeld. Atletencoordinator Frans Jacobs had dus een grotere opgave,dat betekende dat het nivo van het deelnemersveld hoger werd. Hoe sterker het deelnemersveld hoe meer men naar de records gaat kijken. Hoewel een Nederlands record niet tot de mogelijkheden behoorde, nemen we toch een aantal gegevens onder de loupe.
Nederlandse records:
Mannen: Greg van Hest 1:01:10 1999 Den Haag, Vrouwen Sifan Hassan 1:05:15 2018 Kopenhagen
Parcoursrecords Mannen: Nicolas Korir (Kenia) 0:59:50 2016 Breda,, Vrouwen Rose Chelimo (Kenia) 1:08:40 2014 Breda
Beste Nederlanders in Breda:
Mannen Luc Krotwaar 1:01:52 1998 Breda, Vrouwen Wilma van Onna 1:11:36 1996 Breda
De laatste keer dat een Nederlander de Singelloop wist tewinnen dateert al van1992, toen Tonnie Dirks won in 1.02.20. De laatste Nederlandse vrouw die in Breda won was Lornah Kiplagat,in 1997, al was toen de afstand 15.9km
De wedstrijd
Atletencoordinator Frans Jacobs wilde graag een tijd van beneden de 60 minuten. Hij had zorgvuldig een veld samengesteld met lopers, die weliswaar nog niet onder de 60.00 gelopen hadden, maar in ieder geval de potentie hadden dat wel te kunnen. Naast Berhane Tesfay uit Eritrea bestond de kopgroep uit de Keniaan Wanjiku, de Ethiopiër Terefa Debela en Gilbert Bii uit Kenia.Na tussentijden op de vijf kilometer in 14.18 en op de tien kilometer bleek al snel, dat het een moeilijke zaak zou worden onder de 60.00 min te blijven. Van samenwerking in de kopgroep bleek geen sprake en dat moet voor Frans Jakobs een teleurstelling zijn geweest. Alleen William Wanjiku was nog bereid om de kar te trekken, maar hij was dan ook de enige. In een spannende slotfase zegevierde Tesfay in 1.00.51, voor William Wanjiku in 1.00.54 en Terefa Debela in 1.00.56.
Enkele weken voor de TCS Amsterdammarathon presenteerden Michel Butter en Edwin de Vries uit de TDR-stal van Guido Hartensveld goed. Butter werd 11e in 1.04.48 en de Vries 14e in 1.05.35. Geen wereldschokkende tijden, maar wel een goede stap voorwaarts in de voorbereiding op Amsterdam.
Bij de vrouwen ging de overwinning naar de Keniaanse Gladys Jeptepkenyin 1.12.53 voor de in het laatste deel van de wedstrijd sterk opkomende Ruth van der Meijden in 1.13.03 en de Ethiopische Adawork Sadura in 1.13.12. De prestatie van Ruth van der Meijden was opmerkelijk, vrij kort na haar marathon bij het EK in Berlijn. Zij bleef slechts enkele seconden verwijderd van haar PB. Favoriete Naom Jebet kon wegens een blessure niet aan de hooggespannen verwachtingen voldoen en werd zesde, jammer.
De Bredase Singelloop liet nog eens zien dat topsport en breedtesport prima met elkaar samen gaan. De topsport is een inspiratiebron voor de breedtesport en aan de andere kant zou de Bredase Singelloop nooit zo gegroeid zijn zonder de recreatielopers. Toplopers en recreatielopers vormen samen een geheel: de wegatletiek. De wegatletiek is de pijler van de Nederlandse atletiek!!! De organisatie was weer uitstekend in Breda. Een woord van hulde aan de speakers, Frans Heffels en Frans Jacobs, die van 9.00 tot 18.00 in touw waren! Breda was zondag een echte loopstad, een prima georganiseerd evenement. De Amgen Bredase Singelloop ontwikkelt zich steeds meer tot een groot internationaal topevenement met een prachtige sfeer. Hulde