Willem van Schuerbeeck en Liselotte van de Berg winnen 16e Kustmarathon

Traditiegetrouw vond op de eerste zaterdag van oktober de Kustmarathon, het loopevenement in Zeeland, plaats met start in Burgh Haamstede en finish in Zoutelande. Dit weekend stond de zestiende editie op het programma. Centraal bij dit evenement staat de Kustmarathon, maar het weekend begon met de Ladiesrun over vijf en tien kilometer op vrijdagavond met 700 deelneemsters en de Light Kustrun. Op zaterdagmorgen ging de mountainbikerace in omgekeerde richting van Zoutelande van start, gevolgd door de marathon vanuit Burgh me 1450 deelnemers. In Zoutelande vond ook nog een minimarathon voor de jeugd plaats. Het evenement wordt op zondag afgesloten met de wandelmarathon met 5000 deelnemers, die ook in Burgh start en in Zoutelande finisht.

In tegenstelling tot 2017, toen de lopers met heel slecht weer werden geconfronteerd, was het zaterdag prachtig weer. Staatsbosbeheer verlangde voor het eerst dit jaar geld voor het lopen door de bossen, die onder het beheer van Staatsbosbeheer vallen. De organisatie, bij monde van Lein Lievense, gaf hier geen gevolg aan en paste het parcours aan, waardoor er meer stukken strand in het parcours zijn gekomen. De organisatie had een sterk veld aan de start Aan de Kustmarathon van 2018 deed bijna de volledige top zeven mee van 2017. Favoriet was de Duitse Pool Maciek Miereczko de winnaar van vorig jaar. Hij kreeg sterke concurrentie van o.a Mohammed Oumaarir (Marokko), Erwin Harmes, Huub van Noorden en Tim Pleijte uit Vlissingen. Pleyte won in 2016 de Kustmarathon. De sterke Belgische marathonloper Willem Van Schuerbeeck (33) had een wildcard gekregen en behoorde ook tot de favorieten voor de eindzege. Van Schuerbeeck had een persoonlijk record op zijn naam staan van 2:12.49. Die tijd liep hij in de marathon van Berlijn in 2015. De Belg deed ook mee aan de Olympische Spelen in Rio de Janeiro, waar hij de marathon voltooide in 2:18.56′ (derde Belg op de 56e plaats).Hij werd dit jaar aan zijn voet geopereerd.
Wedstrijd:
Bij de mannen ging vrij snel vanSchuerbeeck aan de leiding,hij nam een voorsprong op een groep van 7 lopers. De voorsprong was na 20km opgelopen tot 3.20 Na 30km ging de Belg nog steeds aan de leiding gevolgd door Mohammed Oumarrir op vier minuten en Erwin Harmes op vijf minuten. In deze situatie kwam niet veel verandering meer al verkleinde Oumaarir de achterstand nog wat.
VanSchuerbeeck werd onbedreigd winnaar in 2.34.15 voor Mohamed Oumaarir in 2.36.48 , Harmes werd derde in 2.40.10. Willem van Schuerbeeck was vier maanden uit de roulatie. Sinds acht weken traint hij weer intensiever, voorlopig nog minder kilometers. Hij is nu zijn eigen trainer, nadat hij tot 2017 bij Guido Hartensveld trainde. Van Schuerbeeck had naar zijn zeggen veel van Hartensveld geleerd,maar de afstand was een te grote belemmering, aldus de atleet van Volare. Van Schuerbeeck is in het dagelijks leven docent biologie.
de vrouwen
Bij de vrouwen ging al vrij vroeg in de wedstrijd Liselotte van den Berg aan de leiding en zou deze ook niet meer afstaan. Zij won de wedstrijd in 3.00.38. Zij werd 15e in het hele veld! Zij komt uit Zoeterwoude en is lid van AAV’36 in Alphen a/d Rijn. Zij traint bij oud-hordeloper Ruud van Maurik. Vorig jaar werd ze bij de Kustmarathon vierde. Dit jaar werd ze bij het NK Halve Marathon in Venlo derde en bij de Rotterdammarathon was zij de beste Nederlandse met 2.53.03. Zij is van beroep operatieassistente. Monique Verschuure, de nummer drie van vorig jaar werd tweede in 3.06.32 . Derde werd de winnares van vorig jaar Melanie Spruyt in 3.14.17 .
Het was in Zoutelande een dag om niet snel te vergeten. Het was prachtig weer, het strand lag er bij als een biljartlaken hoewel het in de loop van de middag hoog water werd. Snelle tijden kan men op dit zware parcours vergeten. Voor de meeste lopers in Zeeland gaat het niet om de tijd: iedereen, die aan de finish komt is een winnaar. Aan de start van de Kustmarathon stonden dit jaar 114 marathonlopers en 147 wandelaars uit Duitsland. Daar het najaarsvakantie in Duitsland was stonden er opvallend veel Duitse toeristen de lopers aan te moedigen.
Resumeee
De organisatie was dit jaar weer uitstekend. Toch was het voor velen een emotionele dag. De organisator en grondlegger van de Kust Marathon Lein Lievense is zeer ernstig ziek. Toch wilde hij nog bij de Kustmarathon gedeeltelijk aanwezig zijn. Er was een videoboodschap bij de start. Een geweldig applaus van de deelnemers viel hem ten deel. Gisteren werd hij benoemd samen met zijn vrouw Lenie tot ereburger van Veere, waartoe Zoutelande onder valt, als blijk van waardering.